Η κοροϊδία με τη δραχμή

Καθημερινή

Όταν λέτε ότι "μια από τις βασικές επιπτώσεις της ευτελούς νέας δραχμής θα είναι ο μεγάλος πληθωρισμός" πρέπει να πείτε και πως το συνάγετε αυτό. Δεν πετάμε μια πρόβλεψη χωρίς να περιγράψουμε και τον μηχανισμό που οδηγεί σε α' αυτήν. Και παρακαλώ, αν περιγράψετε τον μηχανισμό με τον οποίο κάνετε την πρόβλεψη, τότε να συνυπολογίσετε το όλο πακέτο των προταθέντων βημάτων που συνοδεύουν την επιστροφη σε εθνικό νόμισμα, δηλαδή και την εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, τον έλεγχο των εισαγωγών και εξαγωγών κεφαλαίου κ.λ.π., γιατί αλλιώς καταρίπτετε την λάθος πρόταση.
Δεν είπαμε να αλλάξουμε απλώς το νόμισμα, ούτε ότι αυτό από μόνο του λύνει όλα τα προβλήματα. Είναι μία συνθήκη αναγκαία όχι όμως ικανή. Μπορεί και με εθνικό νόμισμα να έχουμε προβλήματα, αλλά με το Ευρώ, όπως αυτό έχει, δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε ποτέ. Τον λεπτομερή συλλογισμό σας τον περιέγραψα σε παλιότερο μήνυμα με αναλυτική λογική και όχι με αναλογίες.
Ο κ. Προβόπουλος, του οποίου την επιχειρηματολογία παρακολουθώ τακτικά, χρησιμοποιεί μεν τέτοιες αναλογίες, αλλά οι αναλογίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην λογική εξέταση ενός θέματος. Έχουν μεν μια ορισμένη βαρύτητα αλλά χρειάζονται προσοχή. (Αλλιώς θα ίσχυε και ότι το άτομο είναι κατασκευασμένο σε αναλογία με το ηλιακό σύστημα.)
Και πάνω απ' όλα, σας παρακαλώ μην υποθέτετε κακές προθέσεις από όσους τολμούν να σκεφτούν έξοδο από το Ευρώ. Δεν χρειάζετε να πετάμε κατηγορίες ο ένας στον άλλο όταν σκεφτόμαστε ορισμένα πράγματα και αντιπαραθέτουμε σκέψεις. Για το πρόβλημα συζητούμε κι όχι για τον χαρακτήρα των συζητητών.
Σχολίασε ο/η Ένας αναγνώστης | 14:33:43, Ιανουάριος 10th, 2012
------
Παρόλο που συμφωνώ με την γενική ιδέα διατήρησης του ευρώ στην Ελλάδα (υπό τον όρο οτι οι επιπτώσεις των μνημονίων δεν θα διχάσουν την κοινωνία οδηγόντας σε νέο εμφύλιο πόλεμο) το άρθρο σας είναι παραπλανητικό σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ το διάστημα 1998-2007. Στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 43.5% έχει συνεισφέρει σχεδόν αποκλειστικά ο χαμηλότοκος εξωτερικός δανεισμός-φούσκα λόγω ευρώ, τον οποίο πληρώνουμε πολύ ακριβά σήμερα έχοντας ήδη χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ψεύτικης αυτής ανάπτυξης λόγω τρέχουσας ύφεσης.
Η χαμηλή έστω ανάπτυξη των προηγούμενων περιόδων ήταν τουλάχιστον πολύ πιο ουσιαστική γιατί στηριζόταν σε πραγματική παραγωγική βάση, πχ γεωργία, κάποιες βιομηχανικές μονάδες κλπ.
Η εξαφάνιση της παραγωγικής αυτής βάσης λόγω ευρώ και η αντικατάσταση της με δραστηριότητες-φούσκες από τον τομέα των υπηρεσιών (ασφαλιστήρια συμβόλαια, συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας, ιατρικοί επισκέπτες που προωθούσαν την διαφθορά στο χώρο της υγείας κλπ) προκάλεσαν της ουσιαστική εξασθένιση της οικονομίας μας.
Η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα ήταν πιθανώς υγιέστερη αν δεν είχαμε μπεί ποτέ στο ευρώ. Τώρα όμως που μπήκαμε το τίμημα της εξόδου είναι πιθανώς μεγαλύτερο από αυτό της παραμονής. Και αν καταφέρουμε να φτιάξουμε την οικονομία μας σε δυνατές βάσεις και όχι φούσκες, τότε (ύστερα από 10 χρόνια) θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε χωρίς να γινόμαστε αντικείμενα ευρω-εκβιασμών αν μας συμφέρει το ευρώ ή ένα εθνικό νόμισμα (όπως έχουν η Αγγλία, τα Σκανδιναβικά κράτη κλπ).
Πρέπει όμως η οικονομία μας να αρχίσει πάλι να παράγει πραγματικές αξίες και οι Ελληνες να αποκτήσουν ξανά κάποιες πραγματικές δεξιότητες (και όχι να πουλάνε συμβόλαια κινητής και ασφαλειών) που να φέρνουν χρήμα στην χώρα.
Το πρόβλημα δεν μπορεί να απλοποιηθεί ούτε από τους αντιμνημονιακούς Κουρήδες ούτε από τις φιλομνημονιακές Κασσάνδρες.
Σχολίασε ο/η vlogoth | 14:10:26, Ιανουάριος 10th, 2012
------
"Επιμελώς αποκρύπτουν πως μια από τις βασικές επιπτώσεις της ευτελούς «νέας δραχμής» θα είναι ο μεγάλος πληθωρισμός και η εξ αυτού απώλεια αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων και η κατακρήμνιση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των οικογενειών και της χώρας."
ΕΝΩ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΛΟΓΩ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Ή ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΑΞΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ Ε;
Εχεις χασει πλεον την ικανοτητα να εισαι εστω και στοιχειωδως ανεκτος Μπαμπη, προσεχε διοτι τα χειροτερα ειναι μπροστα σου...
Σχολίασε ο/η Γρηγορης | 13:59:59, Ιανουάριος 10th, 2012
------
Κύριε Παπαδημητρίου, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στη "συζήτηση" για τη δραχμή (ακόμη και από συναδέλφους οικονομολόγους) είναι το πώς θα αλλάξει το καθεστώς των τραπεζών κατά τη μετάβαση στη δραχμή: οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα απειληθούν με πτώχευση λόγω της στάσης πληρωμών των κρατικών ομολόγων που έχουν και θα κρατικοποιηθούν.
Εκεί βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά κάτω από τις ειδικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε: άλλο να έχεις το δικό σου νόμισμα με ανεξάρτητες εμπορικές τράπεζες και άλλο με κρατικοποιημένες.
Όταν έχεις δραχμή με κρατικοποιημένες εμπορικές τράπεζες η εκάστοτε κυβέρνηση γίνεται ο απόλυτος δικτάτορας όλων. Το υπουργείο οικονομικών εκδίδει κρατικά ομόλογα τα οποία δε θέλει να αγοράσει κανείς. Συνεπώς το υπουργείο οικονομικών αναγκάζει το διευθυντή της όποιας κρατικοποιημένης εμπορικής τράπεζας (που είναι ουσιαστικά διορισμένος υπάλληλος του ίδιου του υπουργείου οικονομικών) να βάλει αυτά τα ομόλογα στο ενεργητικό της εμπορικής του τράπεζας με αντάλλαγμα μετρητά από καταθέσεις του κοινού. Για να εγγυηθεί η Κεντρική Τράπεζα τις καταθέσεις του κοινού αναγκάζεται να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα τυπώνοντας δραχμές.
Με τον παραπάνω μηχανισμό (που έχουμε βιώσει στην Ελλάδα μεταξύ κυρίως 1986-1995) ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, από συνταγματικά κατοχυρωμένος υπερασπιστής του νομίσματος μετατρέπεται σε σκλάβο της μικροπολιτικής που τυπώνει δραχμές και που άθελά του τιμωρεί τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που φορολογούνται από τον πληθωρισμό. Αν αναλογιστούμε το τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς και λαϊκιστικής μικροπολιτικής που μαστίζει την Ελλάδα θα καταλάβουμε γιατί η μετάβαση στη δραχμή θα φέρει και υπερπληθωρισμό, αλλά και ένα ατελείωτο πλιάτσικο συνοδευόμενο από φαγωμάρα μεταξύ κομματαρχών και ταγμένων ψηφοφόρων που ίσως να μην έχουμε ξαναδεί.
Ακόμη και όσοι έχουν μεγάλες κομματικές διασυνδέσεις κάνουν λάθος αν νομίζουν πως δε θα ζημιωθούν από τον υπερπληθωρισμό. Μόνο όσοι έχουν ήδη βγάλει τεράστιες περιουσίες στο εξωτερικό σε ξένα νομίσματα και που ανυπομονούν να αγοράσουν εγχώρια περιουσία σε δραχμές μπορεί να επωφεληθούν, και αυτό μόνο όταν η εγχώρια μικροπολιτική φαγωμάρα κοπάσει.
Ας γίνει κατανοητό πως η παραμονή στο ευρώ είναι η προστασία των πολλών και των περισσότερο ευπαθών. Γι΄αυτό και αξίζει να γίνει μία συντεταγμένη προσπάθεια ομόνοιας και συνεργασίας στη χώρα για την παραμονή μας στο ευρώ.
Σχολίασε ο/η Χρήστος Κουλοβατιανός | 13:36:32, Ιανουάριος 10th, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου