3


Τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι καλύτερα από πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι επικριτές των Ελληνικών πανεπιστημίων ποντάρουν στην άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας. Άραγε στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων πολιτειών, στα οποία υπάρχουν δίδακτρα, ισχύει το ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο; Εξάλλου ένας από τους κύριους λόγους που ζούμε αυτήν την θεατρική παράσταση περί αναξιοκρατείας στα Ελληνικά πανεπιστήμια και δήθεν χαμηλής ποιότητάς τους, είναι το γεγονός ότι επείγεται η άρχουσα τάξη να επιβάλλει δίδακτρα στους φοιτητές. Τώρα είμαστε στη φάση που διαμορφώνει το περιβάλλον. Το αστείο είναι ότι προσπαθούν "να φέρουν την αξιοκρατία" η Διαμαντοπούλου σήμερα και η Κουτσίκου χθες. Επαγγελματίες κυβερνήτες, δηλαδή αεριτζήδες, που επιμένουν να μας σώσουν εδώ και 30 χρόνια. Η κοινωνία η οποία από τη μια αποδέχεται τη χρηματοδότηση φαλιριμένων τραπεζών και από την άλλη ψηφίζει, μέσω των επαγγελματιών αντιπροσώπων της, τη διαγραφή φοιτητών οδηγείται κατά τη γνώμη μου στην καταστροφή.

Δυστυχώς τα μανδραβέλεια statistics συνεχίζονται απτόητα. Γιά να βαλουμε λοιπόν τα πράγματα στην θέση τους:
Η Ελλάδα ναι μεν έχει σχετικά υψηλό ποσοστό ΔΗΜΟΣΙΩΝ δαπανών για την παιδεία σε σχεση με το ΑΕΠ της, και είναι περίπου στην 10η θέση των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά εχει 0 (ολογρ. μηδέν) ιδιωτικές δαπάνες (δηλ. όλα τζάμπα). Αυτό κάνει το συνολικό ποσόν που "βλέπουν" τα πανεπιστήμια να είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και περίπου στην τελευταία δεκάδα. Οι γενναίες μειώσεις πανω από το 50% των λειτουργικών δαπανών λόγω μνημονίου θα μας κατεβάσει ακόμα πιό κάτω. Ως γνωστόν, οι δαπάνες για Παιδεία είναι το πρώτο πράγμα που κόβεται, μιας και θεωρούνται πεταμένα λεφτά σε μιά χώρα που δεν παράγει τίποτα.
Οι δαπάνες αυτές ΔΕΝ δίνονται φυσικά για έρευνα, αλλά γιά ενοικιάσεις σπιτιών, πολυκατοικιών, γραφείων κοκ. για να στεγασθούν ο τεράστιος αριθμός τμημάτων και φοιτητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο. Η Ελλάδα ειναι 3η στον κόσμο σε tertiary education accessibility, με άλλα λόγια πρέπει να προσπαθήσεις πολύ σκληρά για να μην μπείς σε καποια σχολή. Επίσης σπαταλώνται ασύστολα σε πολυτελή συγγράματα που ελάχιστοι διαβάζουν, σε επιδοτούμενη σίτιση, κοκ.
Λόγω ακριβώς του τεράστιου αριθμού φοιτητών, είμαστε πολύ κοντά στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ γιά δαπάνες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανα φοιτητή (ενεργό ή ανενεργό δεν έχει σημασία). Με άλλα λόγια, οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφάσισαν να φτιάξουνε πανεπιστήμια σε κάθε επαρχιακή πόλη και να βαλουνε μέσα οτιδήποτε κινείται, αλλά ξέχασαν να χρηματοδοτήσουν αυτήν την ευγενή προσπάθεια. Αυτό ακριβώς είναι το στατιστικό στοιχείο που παραλείπει να αναφέρει ο κος Μανδραβέλης.
Για το "entertainment value" των άρθρων του εν λόγω δημοσιογράφου για την παιδεία, μπορείτε να ανατρέξετε στο παρακάτω Link:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_53_18/02/2010_39114....
Παρακαλούνται οι αμερικανοτραφείς αναγνώστες που διαβάζουνε αυτό το σχόλιο να μας πληροφορήσουνε που στο καλό είναι αυτό το πανεπιστήμιο Regis. Έχω περάσει 15 χρόνια στην Αμερική, αλλά τέτοιο πράγμα πρώτη φορά ακούω.
Και για να σοβαρευτούμε. Δεν γνωριζω γιατί δημοσιογράφος μιάς από τις πιό έγκριτες εφημερίδας της Ελλάδος επιλέγει να διασύρεται κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε δημόσια fora κατα αυτόν τον τρόπο. Θα μπορούσε ο κος Μανδραβέλης να ξοδέψει 5 λεπτα απο τον χρόνο του να κάνει double-check όλα τα δεδομένα και τους αριθμούς που αραδίαζει στα γραπτά του, όπως γίνεται σε όλα τα editorials σοβαρών εφημερίδων ανά την υφήλιο.
Τεμπελιά? Φανατισμός? Προσωπικά απωθημένα? Ειλικρινά, δεν εχω ξαναδεί τέτοια μανία καταδίωξης, τέτοια μονομερή αντιμετώπιση των πραγμάτων, τέτοιο φαιδρό μαγέιρεμα αριθμών όταν μιλάει για την Παιδεία.
"You are entitled to your own opinion, but you are not entitled to your own facts. "

Διαβάζοντας το άρθρο σας αξιότιμε κύριε δημοσιογράφε και ορισμένα από τα σχόλια δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να χαρακτηρίσω το άρθρο σας ως επιδερμικό και παραπλανητικό. Και εξηγούμαι:
(1) Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, η σύγκριση με ΗΠΑ, Γερμανία, κλπ. χώρες είναι ανεδαφική διότι σε όλες αυτές τις χώρες οι φοιτητές καταβάλλουν δίδακτρα τα οποία συμπληρώνουν τη δαπάνη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Εφόσον κανείς στην Ελλάδα δεν συζητάει αυτή την παράμετρο, η χρηματοδότηση των Ελληνικών ΑΕΙ παραμένει πιθανώς η χαμηλότερη.
(2) Όπως είχα αναφέρει και στο σχόλιό μου την περασμένη εβδομάδα, θα οφείλατε να υπολογίσετε την κατά κεφαλήν δαπάνη και όχι μόνο το αναλογούν ποσοστό του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των φοιτούντων εν Ελλάδι είναι υπερβολικός, με αποκλειστική ευθύνη των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας, η δαπάνη ανά φοιτητή είναι απελπιστικά μικρή. Για να μην αφήσω καμία απορία δε, τόσο ο αριθμός των εισακτέων, όσο και το επιτρεπόμενο ανώτατο χρονικό διάστημα σπουδών καθορίζονται μόνο από το υπουργείο.
(3) Όπως ανέφερε και άλλος σχολιαστής, δεν προσμετράτε τις δαπάνες ενίσχυσης της έρευνας, παρότι και από την προηγούμενη εβδομάδα, πολλοί σχετικοί σχολιαστές επεσήμαναν ότι αυτός θα ήταν ο σωστός υπολογισμός. Αναρωτιέμαι που οφείλεται η σκόπιμη αυτή αποσιώπηση.
(4) Σε σχέση με την αξιολόγηση των ΑΕΙ και πάλι δεν αναφέρεστε στα κριτήρια αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά αναφέρω το λόγο διδασκόντων προς φοιτητές. Στα καλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, η σχέση αυτή είναι 1:12 έως 1:15 όταν στα περισσότερα ελληνικά ΑΕΙ είναι μεταξύ 1:40 και 1:70.
(5) Θεωρώ ότι, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η επιφύλαξη της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ, όχι μόνο διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι ως προσωπικότητα νοείται ο αθλητής, ηθοποιός, δημοσιογράφος, κλπ, (δείτε ποιοι είναι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι υποψήφιοι βουλευτές), αλλά και διότι το υποτιθέμενο πρόβλημα διοίκησης στα ΑΕΙ θα μπορούσε να είχε σε σημαντικό βαθμό λυθεί με μείωση της συμμετοχής των φοιτητών που διαμόρφωσε ο κάθε υπουργός, περιλαμβανομένου και του ΓΑΠ.
Θα μπορούσα να συνεχίσω την απαρίθμηση επί μακρόν. Παρακαλώ όμως, μην απαξιώνετε χάριν δημοσιογραφικής δημαγωγίας τους Έλληνες πανεπιστημιακούς. Σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που οι εκάστοτε υπουργοί δημιούργησαν, έχουν καταφέρει να παράγουν φοιτητές που για πλάκα πάνε μεταπτυχιακά σε κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Τέλος, διευκρινίζω ότι έχω σπουδάσει και εργαστεί τόσο σε ελληνικά όσο και σε αμερικανικά ΑΕΙ και δεν ανήκω σε βολεμένους, κομματικούς, κλπ., όπως επιμένετε να αφήνετε να εννοηθεί ότι είναι οι Έλληνες καθηγητές.

Καλά κάνετε και κοροιδεύετε το κοινό, αφού όστις δεν διαθέτει πυρηνικό, τουλάχιστον οπλοστάσίο, πρακτικό ή νομικό (δηλαδή ανάλογους δικηγόρους) είναι το αδιαφιλονίκητο κορόιδο στον τόπο μας που το κλέβουν ολοι, (οι ισχυροί) και το κοροιδέυουν κι από πάνω.
Τωρα τρόμαξαν για το πολιτικό κόστος, οι πολιτικοί, με μερικές χιλιάδες ταξιτζήδες που δουλεύουνε μαύρα και φοροδιαφεύγουνε χρόνια ατέλειωτα. Αυτών το μαφιόζικο στάτους άμα θιχτεί, είναι πολιτικό κόστος. Το πολιτικό κόστος απο 1,200,000 ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΜΕΝΟΥΣ μισθωτούς και συνταξιούχους το έχουν τόσο πολυ γραμμένο στα παλιά τους υποδήματα, που καθε φορά πρίν απο την επόμενη δόση του διάσημου δανείου κάνουν και μια ακόμη επιδρομή σε μισθούς και συντάξεις !
Αν λοιπον απο ενα θαύμα αύριο αλληλοσκοτώνονταν όλοι οι ταξιτζήδες με τους πολιτικούς που κόπτονται πολύ για δαύτους θα ήταν απλά.. μια καλή αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου