7


Παιδιά, άμα στην Ελλάδα που λένε ότι είναι κλειστό το επάγγελμα του φαρμακοποιού έχουμε περισσότερα φαρμακεία από την Αγγλία που είναι ανοιχτό, τότε εμένα σαν καταναλωτή με συμφέρει να παραμείνει κλειστό όπως λένε το επάγελμα αυτό παρά να ανοίξει.
Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρούν ένα επάγγελμα κλειστό όταν αυτοί που το ασκούν είναι περισσότεροι από αυτούς που το ασκούν όταν το λένε ανοιχτό. Μήπως είναι ανάποδα οι χαρακτηρισμοί και στην πραγματικότητα τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι ανοιχτό επάγγελμα ενώ στην Αγγλία που είναι λιγότερα είναι κλειστό;
Επίσης, εμένα δεν με συμφέρει ούτε οι φαρμακοποιοί ούτε κανείς άλλος επιστήμονας να δουλεύουν σαν υπάλληλοι σε σούπερμάρκετ. Τα σούπερμάρκετ είναι αδιάφορα προς τον κόσμο ενώ οι υπηρεσίες υγείας απαιτούν επαφή με τον άλλο για να δουλέψουν σωστά.
Και αν θεωρήσουμε ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι εντάξει στη δουλειά τους, τότε με τόσες καταγγελίες και τόσα που βλέπουμε και έχουμε ακούσει για τα σούπερμάρκετ τα τελευταία είναι πολύ χειρότερα, οπότε ποιο το όφελος για μένα σαν πολίτη να θέλω το χειρότερο;
Και το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει σχεδόν με όλα τα επαγγέλματα. Επειδή έχει τύχει να γνωρίζω ανθρώπους που δουλεύουν σε σούπερμάρκετ σας πληροφορώ ότι είναι σχεδόν κάτεργα, αμοίβονται με ψίχουλα σε σχέση με αυτά που προσφέρουν, ενώ τα λεφτά που πηγαίνουν στους ιδιοκτήτες τους είναι σκανδαλωδώς πολλά. Είναι αισχρή εκμετάλλευση, και τους αναγκάζουν να κάνουν πράγματα που ποτέ δεν θα διανοούνταν να έκαναν αν ήταν μικρομάγαζα.
Και στο κάτω-κάτω, για τις επιλογές μου σαν καταναλώτρια προτιμώ πολλά διαφορετικά καταστήματα όπου έχω πλήθος επιλογών παρά λίγα μεγάλα που μπορεί να εναρμονίζουν τις πρακτικές τους και να μου μειώνουν τις επιλογές μου. Με πολλά μικρομάγαζα ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή ενώ με τα σούπερμάρκετ ακυρώνεται και αυτό είναι ενάντια στην Ελεύθερη Αγορά και στο συμφέρον μου.
Είναι τελείως λάθος αυτά που γράφονται από κάποιους από εμάς και πιστεύω ότι και ο κος. Μανδραβέλης ή δεν το ξέρει το θέμα καλά ή δεν είναι αμερόληπτος.
Δεν ξέρω αν τα επιστημονικά επαγγέλματα είναι συντεχνίες ή όχι, και τι σημαίνει ακριβώς αυτό το πράγμα, αλλά τα σούπερμάρκετ και τα franchise ή οι αλυσίδες είναι σίγουρα κλίκα και σε μία Ελεύθερη Αγορά εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και μειώνουν τις επαγγελματικές προοπτικές ακυρώνοντας τις διεξόδους για τους άνεργους νέους.
Και όσο για τις τιμές, προσωπικά πιστεύω ότι τα σούπερμάρκετ δεν μειώνουν τις τιμές αλλά τις αυξάνουν. Μπορεί να πνίξουν τον ανταγωνισμό για λίγο χρόνο με μειώσεις τιμών, αλλά μετά τις αυξάνουν ανεξέλεγκτα οπότε ο πολίτης τελικά βγαίνει χαμένος.

Ρε Πάσχο, νομίζω ότι δεν μας τα λες καλά. Σήμερα σου φταίνε οι φαρμακοποιοί, χθες οι ταξιτζήδες και αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι κλπ. Άμα προσθέσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους που σου φταίνε, τότε απορρίπτεις σχεδόν το 90% των συμπατριωτών σου! Αυτό αγγίζει τα όρια της μισανθρωπίας και της αντικοινωνικότητας!
Προσωπικά δεν έχω καημό με κανέναν ούτε θέλω να μάθω να μισώ κανέναν και δεν καταλαβαίνω γιατί εσύ προσπαθείς να μας μάθεις να εχθρευόμαστε τους άλλους.
Από οικονομικής άποψης, αν θέλαμε να δούμε ανάπτυξη, φιλελευθερισμό και ευημερία δεν θα έπρεπε να παιδευόμαστε να διορθώσουμε ατέλειες μαζών αλλά πρώτα να εμποδίζουμε την υπερβολική συγκέντρωση ισχύος σε λίγα χέρια. Δηλαδή την κατάργηση της Δημοκρατίας.
Μπροστά σε κάτι μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες και λοιπούς ανεξέλεγκτους βαρώνους, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι δημοσιογράφοι, οι φορτηγατζήδες και όλοι οι άλλοι είναι παρθένες.
Αν ειλικρινά θέλεις φιλελευθερισμό και μία ανοιχτή κοινωνία με ευκαιρίες και χωρίς στεγανά, με τέτοιους πρέπει να τα βάζεις στα άρθρα σου και όχι με ομάδες πολιτών.
Αυτό είναι ο αληθινός έντιμος φιλελευθερισμός. Γιατί μέχρι στιγμής αφήνεις τους λύκους ασύδωτους και χτυπάς τα άτακτα κουνέλια.
Και όταν αύριο θα έχει αντικατασταθεί το κρατικό Σοβιέτ από ένα κορπορατικό σοβιέτ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, θα έχεις και εσύ πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης που συνέβαλες να προαχθεί κάτι τέτοιο με τη στάση σου.
Μέχρι στιγμής δεν φέρεσαι καθόλου σαν αυθεντικός φιλελεύθερος, καταπατάς ό,τι έχει διδάξει ο Χάγιεκ, ο Σμιθ, ο Ρικάρντο, ο Χιουμ, ο Λοκ και όλοι οι πατέρες αυτής της κοσμοθεωρίας, ενώ την ίδια ώρα λες ότι τα υπηρετείς, και από φιλελευθερισμό φτάνεις να υπηρετείς ένα μισαλλόδοξο και διχαστικό δόγμα ολοκληρωτισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Προδίδεις δηλαδή τις ίδιες τις αξίες σου. Να το προσέξεις αυτό πολύ γιατί θα χάσεις σιγά-σιγά όλους αυτούς που σε πίστευαν και σε άκουγαν.

Αγαπητοί/ές συν-αναγνώστες/τριες και σχολιαστές/τριες , μήπως θα ήταν καλό - αντί να δεχόμαστε ως αδιαμφισβήτητο αυτό που προβάλλεται από αυτούς που είναι υποχρεωμένοι ή/και επιθυμούν να επιβάλουν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές - να ελέγχουμε κριτικά την ακρίβεια των λεγομένων αυτών και να ανατρέχουμε στα ίδια τα στοιχεία; Δείτε λοιπόν: σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος (σημαντικά χαμηλότερος μάλιστα) από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ : http://www.oecd.org/dataoecd/60/3/48214177.pdf (σελ. 2). Μήπως λοιπόν αυτό από το οποίο πάσχουμε δεν είναι από το υποτιθέμενο τεράστιο μέγεθος του δημόσιου τομέα αλλά (δεδομένης της μείωσης των εσόδων του κράτους, όπως επίσης καταγράφεται στην έκεθεση του ΟΟΣΣΑ) από τη δραματική μείωση της παραγωγικότητας (και εδώ ας δούμε και τις μεγάλες ευθύνες και του ιδιωτικού τομέα) , την τεράστια φοροδιαφυγή και την αναποτελεσματικότητα όλων των δομών και μηχανισμών λειτουργίας αυτής της στρεβλά προσανατολισμένης στην κατανάλωση οικονομίας μας; Μήπως αυτό που πλεονάζει σε όλο το δημόσιο δεν είναι το προσωπικό αλλά μια καθηλωτική νοοτροπία που το προσδιορίζει ως εκ της φύσεώς του μη παραγωγικό και αντι-δημιουργικό; Και όμως και να προσφέρει μπορεί και συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη. Θα υπάρξουν όμως ποτέ κινήσεις που θα βοηθήσουν προς μια τέτοια δημιουργική απελευθέρωση δυνάμεων ή θα το εκμηδενίσουμε εντελώς υπό το βάρος τιμωρητικών πράξεων και διαρμούς απαξίωσης;
A.M.                                      απάντηση           +9           -27

Διαβάζω αρκετά σχόλια συμπατριωτών μου, οι οποίοι αρνούνται έντρομοι οποιαδήποτε αναφορά σε "χρεωκοπία" και "επιστροφή στη δραχμή". Την ίδια ώρα οι ίδιοι άνθρωποι προτείνουν την απόλυση 200.000 συνανθρώπων τους. Θα μπορούσε παρακαλώ κάποιος από τους πρώτους να μου εξηγήσει πώς θα αιτιολογούσε στους δεύτερους (αν ισχύσουν οι απολύσεις) την μη καταφυγή στη χρεωκοπία και την μη επιστροφή στη δραχμή;
Μήπως, ακολουθούντες -ταυτιζόμενοι- έναν φασουλή αυτοκαταστροφικό, διαλύουμε κάθε έννοια κοινωνίας σε ένα ήδη κατεστραμμένο κράτος;
Αν υπάρξει απάντηση, ευελπιστώ ότι θα ξεφεύγει από το κλασσικό επιχείρημα "οι Δ.Υ. παράγουν ελλείμματα". Όχι διότι το επιχείρημα δεν στέκει αλλά επειδή πριν καταφύγουμε στην χρεωκοπία πλατειών μαζών, είναι πρέπον να εξαντληθούν όλοι οι υπόλοιποι ζημιογόνοι πόροι, όπως (ένα παράδειγμα από τα πολλά) οι κρατικές επιχορηγήσεις ιδιωτών και ιδιωτικών οργανισμών/ιδρυμάτων. Πρώτα λοιπόν θα κοπούν αυτά με το μαχαίρι και ύστερα θα πεταχτούν άνθρωποι στον δρόμο. Κατάλαβες φασουλή;
Το άρθρο διαπιστώνει οργή. Διαπιστώνει ακόμη ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι έπρεπε να είναι πιο μετρημένο: η "βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή" οδηγεί στην κόλαση διότι έρχεται να επικαλύψει την παντελή ανικανότητα του κυβερνητικού θίασου για πραγματικά δίκαια μέτρα και επιπλέον θα προσθέσει απόγνωση που θα μεταβληθεί σε επικίνδυνη οργή. Δεν θα σωθούμε οι υπόλοιποι αν θυσιαστούν κάποιες χιλιάδες. Θα οδηγηθούμε σε εμφύλια σύρραξη.

"Βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή" οραματίζεται ο εμπνευστής του Κύριου Άρθρου. Δεν φαντάζεται τη βίαιη δημοκρατική ανατροπή του κατεστημένου στο οποίο μετέχει, από το οποίο εισπράττει και στου οποίου τη συντήρηση έχει εναποθέσει όλη την ιδιοτέλεια και τα συμφέροντά του, όταν νομίζει ότι μας κοροϊδεύει μιλώντας για "σωτηρία" και "κοινό καλό". Είναι πραγματιστής. Βρίσκεται στο σημείο του μηδενός.
Θέλει να παρουσιάζει σαν μονόδρομο την καταστροφή του δικαίου και την επιβολή του αδίκου και του προδοτικού. Δεν υποψιάζεται ο "ρεαλιστής" ότι η δικαιοσύνη είναι η μόνη - μαζί με την ντροπή - πραγματική αναγκαία συνθήκη προκειμένου να υπάρχει κοινωνία και πολιτική και κράτος και κυβέρνηση και πολίτευμα και νόμος και ευνομία.
Αν το άδικο είναι ο μονόδρομος, ας πληροφορηθεί ο εκβαρβαρισμένος λάτρης του χρήσιμου πως μόλις αυτοκτονήσε. Πάνε όλοι μαζί οι στραβοί στον Άδη, που 'λεγε και η ανάξια να ασχοληθεί με την οικονομολογία και τη νεοφιλελευθεριστική απόλυτη αλήθεια γιαγιούλα μου.

Οταν ενα καράβι κινδυνεύει ο πλοίαρχος πετάει τη σαβούρα στη θάλασσα.
Δέν είδαμε ποτέ κανένα πλοίαρχο να πετάει στη θάλασσα το μισό πλήρωμα ή τους επιβάτες για να ελαφρύνει το και να σώσει το πλοίο.
Αυτά τα εκαναν, τα κάνουν και τα υποστηρίζουν οι πειρατές.
Η κοινωνία των τεράτων και των ανθρωποφάγων που τρώνε τους ομοίους τους όταν πέσει πείνα, η κοινωνία του Καιάδα που πετάει στο γκρεμό τους ανήμπορους είναι η κοινωνία που πρεσβεύετε και αγωνίζεστε να επικρατήσει.
Κανείς δεν θέλει το καράβι να βουλιάξει αλλά και κανείς δέ θα αποφάσιζε να πετάξει τον κόσμο στη φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Οι καπεταναίοι στοίβαξαν τον κόσμο στο σαπιοκάραβο, εισπράξανε τα εισιτήρια και του υποσχέθηκαν ταξίδι αναψυχής και τώρα στη φουρτούνα τον πετάνε στη θάλασσα.
Τέρατα, Πειρατές, Ζώα !

Δουλεύω από 12 ετών και βγήκα στη σύνταξη στα 60 (ΤΕΒΕ) Βιοτέχνης χαράκτης τουτέστιν 48 χρόνια ασφαλισμένος γιατί είχα την ηλιθιότητα και αγόρασα προς 2.800.000 εκατομμύρια δραχμές το στρατιωτικό 29 μήνες... Τώρα θεωρούμαι μεγαλοσυνταξιούχος και μου κόβουν την σύνταξη αφού μου πετσόκοψαν χριστουγεννιάτικο - πασχαλιάτικο και καλοκαιρινό επίδομα και είμαι βέβαιος πως με το τρυκ πως δεν συμφωνεί η τρόικα θα κόψουν και άλλο τις συντάξεις μέχρι που να τις φτάσουν στα 700 ευρώ και μου λένε πως τα κάνουν όλα αυτά για μην χρεωκοπήσει η πατρίδα... Πια πατρίδα αυτή που οι μπλε και πράσινοι πολιτικοί την έκαναν κουρέλι και την παρέδωσαν στους τοκογλύφους , ποιοι οι δημοσιογράφοι (οι συντριπτική πλειοψηφία) που τσεπώνοντας τα μυστικά κονδύλια που ομολόγησε ο Μόσιαλος και προσπαθούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη εκεί που η εξουσία θέλει... Ποιά η δικαιοσύνη που άφησε ελεύθερο τον Ψωμιάδη... Ποιά πολιτική εξουσία που χορηγούσε φορολογική ενημερώτητα σε εκατοντάδες μεγαλοεταιρίες που χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ... Αλλά έχουν δίκιο να μας μεταχειρίζονται σαν πρόβατο για σφαγή γιατί ενώ θα έπρεπε οι μη κλέφτες πολιτικοί των αριστερών κομμάτων να ηγηθούν στην οργάνωση ενός νέου ΕΑΜ αναλώνονται σε πορείες (λιτανείες) εκτόνωσης και σε λογύδρια εντός της χάβρας που κατ' εφημισμό ονομάζεται βουλή... Δεν μπορεί όμως η ιστορία της Αργεντινής σε ελληνική μετάφραση έχει αρχίσει να διαβάζεται και στη χώρα μας και γίνεται αντιληπτό το ότι σε όποια χώρα μπήκε το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι Σάυλωκ δεν είδε άσπρη μέρα μέχρι να ξεσηκωθεί ο Λαός της... Τα υπόλοιπα που γράφετε κύριε Μανδραβέλη είναι προς εξαγνισμό της σάπιας εξουσίας απεμπλακείτε από αυτήν το συντομότερο δυνατόν...

...και μετά να κάνουνε μια σύγκλητο οι βιαστές για να αποφασίσουν το μέλλον των βιασμένων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου